sobota, 20 lutego 2010

Żeberka w miodzie i musztardzie


Jak już zaczęłam zabawy z miodem to to czemu by nie miód i musztarda, znalazłam ten przepis w gazecie jednak po pierwszym zastosowaniu zmieniłam proporcje musztardy i miodu. Zacznijmy jednak od zakupu około 1 kg żeberek, a potem...
marynata:

  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • pieprz
Żeberka myjemy, przecinamy na mniejsze kawałki, lekko solimy a następnie dokładnie obsmarowujemy marynatą, jak coś zostanie wlewamy do naczynia żaroodpornego do którego wkładamy kawałki żeberek.

Tak przygotowane żeberka zostawiamy na 1,5-3h w chłodnym miejscu, a potem do piekarnika na 175 stopni na około 1,5h lub inaczej tak długo, aż będą miękkie:D
Mam fajne naczynie żaroodporne kupione w Ikei, niestety nie mam do niego pokrywki dlatego na początek zakrywam je folią aluminiową którą zdejmuje gdzieś w połowie pieczenia, wtedy żeberka ładnie miękną i są przez to soczyste, a przez resztę czasu miodek z musztardą tworzą pyszną "skorupkę", która potem ciężko wymyć z naczynia:)

3 komentarze:

  1. Zrobię je dziś, zobaczymy jak wyjdą:))
    3maj kciuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. ja je już robię drugi raz:)wszystkim bardzo smakowały:)a naczynie warto zalać wodą i zostawić je na kilka godzin, potem nie ma problemu z myciem:)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń